Hoe gaat een auto registreren in zijn werk

Een auto kopen is een hele aangelegenheid. Er moeten weloverwogen keuzes gemaakt worden die dan ook nog eens binnen het budget moeten passen. Soms wordt er een auto ingeruild of verkocht aan een particulier. De auto aanmelden bij het RDW is iets waar de nieuwe eigenaar zorg voor moet dragen nadat de koop gesloten is. De nieuwe auto inschrijven zorgt ervoor dat het bekend is wie de huidige eigenaar van de auto is. Omdat de eigenaar vanaf het moment van het inschrijven van de auto verantwoordelijk is voor boetes, verzekering en keuring, is het belangrijk om dit direct te doen. De afkorting RDW staat voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zij houden alle tenaamstellingen bij, maar ook onder andere of er een verzekering voor een voertuig is afgesloten, of het voertuig op tijd gekeurd is, of er sprake is van sloop en of het kenteken nog geldig is.

Een auto aanmelden

Een auto registreren of aanmelden dient gelijk na of tijdens de aankoop plaats te vinden. Het aanmelden van de auto kan vaak bij de garage waar deze gekocht wordt. Wordt de auto van een particulier gekocht dan kan het registreren van de auto bij een van de vestigingen van het RDW, maar gebruikelijker is het om dit bij een kentekenloket (vaak een postkantoor) te doen. Regelmatig gebeurt het dat de koper en de verkoper samen de auto gaan inschrijven, omdat de verkoper dan meteen een vrijwaringsbewijs krijgt. Voor een auto registreren dient de verkoper het kentekenbewijs deel IB of het kentekenbewijs op bankpasformaat mee te nemen en de koper neemt een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, rijbewijs, ID-kaart). Na overschrijving ontvangt de nieuwe eigenaar een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Deze code moet goed bewaard worden en is nodig wanneer de auto uiteindelijk verkocht wordt. De resterende vijf cijfers van de code worden de volgende werkdag per post met de kentekenkaart toegezonden. Vanaf dit moment is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor keuringen, verzekeringen en boetes die ontstaan met het voertuig.

Een auto aanmelden vanwege wegenbelasting

Een auto aanmelden voor de wegenbelasting gebeurt geheel automatisch. De belastingdienst krijgt een seintje van het RDW na het registreren van de auto. Zij sturen de nieuwe eigenaar en aanslag voor de wegenbelasting. Ook het afmelden voor de wegenbelasting gaat automatisch wanneer het kenteken door overschrijving van de naam van de oude eigenaar wordt afgehaald.