Waarop letten bij een eerste motor kopen?

Een motor kopen is natuurlijk ontzettend spannend. Wellicht is er al een hele lange tijd voor gespaard en nu zijn er een aantal punten belangrijk om op te letten bij het kopen van een motor. Bij dit soort bedragen is het van belang dat de motor geschikt is voor de koper, maar door een weloverwogen beslissing te nemen, zal dat zeker het geval zijn. De kans is daarbij aanwezig dat de koper ontzettend enthousiast is, hetgeen ervoor kan zorgen dat minpuntjes over het hoofd gezien worden. Een aanrader is dan ook om iemand mee te nemen. Het beste is om iemand uit te nodigen die ook verstand heeft van motors. Is dat echter niet het geval, dan is dat ook zeker geen ramp. De ander kan de koper even van de roze wolk afhelpen en tot realiteit brengen, want soms is de motor toch niet zo goed als hij lijkt.

Waar moet op worden gelet bij aankoop?

Vooral bij een eerste motor kopen is het verstandig om gebruik te maken van een aantal tips. Het begint allemaal bij de papieren die bij de motor horen. Zijn deze in orde? Laat ze desnoods nakijken door een garage indien de koper er zelf weinig verstand van heeft. Ook kan er met het kenteken online al een heleboel informatie verworven worden, dus maak ook daar zeker gebruik van. Als tweede moet er worden gekeken naar de kosten. Vooral bij een eerste motor kopen wordt er vaak vergeten dat er nog veel meer kosten zijn dan alleen de aankoopprijs. Denk hierbij aan de verzekering en de brandstof. Is de motor wel zuinig en is de koper geen kapitaal kwijt aan de verzekering op maandbasis? Maak een duidelijk overzicht met welke kosten eraan verbonden zijn en of dat ook haalbaar is om te betalen per maand. Kijk tot slot naar de onderhoudsgeschiedenis. Als de motor regelmatig onderhouden is door een garage, is de kans groot dat hij nog in bijzonder goede staat is. Is dat niet het geval, dan loopt de koper het risico dat er binnenkort grote reparaties aan gedaan moeten worden. Wees in dat geval dus ook voorbereid op hogere onderhoudskosten.

De proefrit

Bij de koop hoort natuurlijk ook het uitproberen van de motor. Ook als de koper geen enkele ervaring heeft met het uittesten, is het belangrijk om te voelen hoe de motor rijdt. Is er wel sprake van een soort 'klik' tussen motor en rijder? Kan de motor snel genoeg of is hij juist té pittig? Hier kan alleen achtergekomen worden tijdens een proefrit. Probeer dan ook eens een stukje wat harder te rijden, rijd op verschillende wegen en maak ook flink wat bochten om te kijken of dat bevalt. Al met al is er dus behoorlijk wat om op te letten bij een eerste motor kopen, maar met deze tips wordt de kans op een aankoop waar de koper later spijt van heeft een stuk kleiner en kan er lange tijd worden genoten van de motor.