Waarop letten bij een proefrit van een motor?

Het kopen van een motor is natuurlijk ontzettend spannend. Logisch dat de koper zeker wil weten dat alles in orde is. Op papier kan alles goed zijn, maar het is vooral de 'klik' die ook aanwezig moet zijn tussen de rijder en de motor. Kijk dus verder dan het papierwerk. Check natuurlijk, voor de koop verder gaat, ook of de motor regelmatig onderhouden is, hoe oud hij is en hoeveel kosten eraan verbonden zijn. Daarna is het tijd om de motor eens uit te proberen door middel van een proefrit. maar waarop moet dan eigenlijk worden gelet?

Een proefrit op de motor

Bij een motor proefrit is het handig om in ieder geval een stuk te rijden zonder oordoppen. Op deze manier kan er goed worden geluisterd hoe de motor klinkt, want dat kan al veel zeggen over de staat ervan. Indien er sprake is van serieuze interesse, maar er toch vreemde geluiden te horen zijn, vertrouw dan op het gevoel en laat dit nakijken. Daarna kan er verder worden gegaan met de proefrit. Kijk allereerst eens hoe het gesteld is met het optrekken tijdens de proefrit op de motor. Gaat dit snel of duurt het een behoorlijke poos voordat er een redelijke snelheid behaald is? Het is ook maar net wat de koper hierin belangrijk vindt. Ook is het verstandig om de auto te testen op verschillende soorten wegdek. Kies dus niet alleen voor een asfaltweg, maar ook voor wegen die wellicht wat minder stabiel zijn en waar bijvoorbeeld steentjes liggen. Wederom is dit ook afhankelijk van waar de motor voor gebruikt zal worden, maar het is toch prettig om te weten hoe de motor rijdt op de verschillende soorten wegen. Neem een paar bochten mee om te kijken hoe hij stuurt en geef een stukje eens wat extra gas. Er moeten uitersten worden getest, dus een stukje op de snelweg rijden is ook zeker aan te raden. Zo komt men niet voor verrassingen te staan.

De koop na de proefrit met de motor

Na de proefrit op de motor is het tijd voor de koop. Als de motor goed bevallen is tijdens de proefrit, kan er verder worden gegaan met het proces. De betaling kan worden voldaan en de motor kan op naam van de koper worden gezet. Doe dit uiteraard nooit voordat de papieren goed bekeken zijn en het voertuig uitgebreid getest is door middel van een proefrit op de motor. Zo is men zeker van een fijne, vlotte overdracht.