Een oldtimer motor kopen: zo werkt het

Voor velen is niets mooier dan een oldtimer. Of het nou gaat om een auto of een motor: ze zijn erg bijzonder, maar vragen ook veel onderhoud. Dat brengt vaak problemen met zich mee. De prijzen daarvan kunnen namelijk behoorlijk hoog liggen en daar komt bij dat deze motoren natuurlijk ook nog ouder zijn. Dat kan zorgen voor veel onderhoud, wat een aardig kostenplaatje met zich mee kan brengen. Een oude motor kopen vereist dan ook dat er reeds bij de aanschaf op een aantal dingen wordt gelet. Zo kan men de motor regelmatig laten controleren door een garage. Tenzij de koper er zelf veel verstand van heeft, is het slim de motor goed te laten nakijken voor de koop verder gaat. Uiteraard wordt dit vaak pas gedaan bij serieuze interesse, maar dat neemt niet weg dat het een slimme zet is.

Ook letten op het onderhoud

Een oldtimer motor kopen betekent ook letten op het voormalige onderhoud. Is de motor vroeger wel goed onderhouden? Heeft hij regelmatig een beurt gehad en zijn er onderdelen vervangen? Indien er nog veel aan gesleuteld moet worden, maar de koper wel interesse heeft, kan er een offerte opgesteld worden (bijvoorbeeld door een garage) om te kijken wat de kosten worden van het laten repareren van bestaande gebreken. Qua kosten is het belangrijk om te kijken naar maandelijkse kosten. De kosten van een oldtimer kunnen weer anders zijn dan voor een andere motor. Het is mogelijk om online te bekijken hoe hoog de kosten op maandbasis zullen worden. Zo weet men niet alleen wat men kwijt is in aankoop, maar ook op maandbasis. De motor moet natuurlijk wel betaalbaar zijn en ook blijven, dus dit dient goed uit te worden gezocht.

De proefrit op een oldtimer

Bij een oldtimer motor kopen hoort natuurlijk nog een proefrit. Het uitproberen is waarschijnlijk het meest belangrijk van allemaal. Dit is het moment om te voelen of de motor past bij de rijder, want de 'klik' moet er wel zijn. Bij klassieke motoren kopen kunnen de prijzen hoog oplopen, en er moet geen geld worden uitgegeven aan een motor die niet lekker blijkt te rijden. De koper probeert daarom de motor dan ook goed uit en neemt bij voorkeur geen genoegen met een kort rondje. Ook uitproberen op verschillende wegen is belangrijk, evenals in de regen of met andere weersomstandigheden. Bij een grote uitgave als bij een oldtimer motor kopen, mag men best kritisch zijn en is het uitgebreid uitproberen zeker een aanrader.