Wegenbelasting motor – welke voertuigen worden als motor beschouwd?

Binnen de categorie motors zijn met betrekking tot de motorbelasting verschillende voertuigen opgenomen. In de eerste plaats wordt een motor gedefinieerd als een gemotoriseerd voertuig op twee wielen, al dan niet voorzien van een zijspan. Maar ook een quad of trike kan binnen dezelfde regeling vallen als een motor wanneer die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mag de quad of trike geen gesloten carrosserie hebben of een constructie die als dusdanig beschouwd wordt. Hij moet voorzien zijn van een frame en een directe stuuroverbrenging naar het voorwiel hebben. In alle andere gevallen zal de quad of trike volgens de wegenbelasting motor gezien als personenvoertuig beschouwd worden en dus ook op die manier belast worden op het vlak van wegenbelasting. Behalve het type voertuig heeft ook het gebruik een invloed op de wegenbelasting motor. Een motor die als bedrijfsvoertuig staat ingeschreven zal een andere motorrijtuigenbelasting voor de motor krijgen dan een motor die uitsluitend privé wordt gebruikt. Om een idee te hebben of uw voertuig binnen de noemer motor valt en wat het bedrag van de motorwegenbelasting zal zijn, kunt u online een simulatie uitvoeren. Zorg dat u alle gegevens die de wegenbelasting motor betreffen bij de hand hebt zodat u een correcte berekening krijgt en nadien niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe wordt de wegenbelasting motor berekend?

Wanneer u een nieuwe of tweedehandsmotor aankoopt, bent u verplicht er een wegenbelasting voor de motorfiets voor te betalen. De motor belasting wordt gebruikt binnen het kader van wegenbouw en veiligheid op de weg. Het bedrag dat u als wegenbelasting motor betaalt is afhankelijk van verschillende factoren en in bepaalde gevallen kunt u een vrijstelling verkrijgen. De berekening dient u niet zelf te maken. De belastingdienst biedt u een online rekenhulp voor de wegenbelasting motor aan waarbij u enkel de kenmerken van uw motor hoeft in te voeren om te weten wat u moet betalen. U kunt in een adem door aangifte doen voor uw motorbelasting zodat alles in orde is en u zonder zorgen de weg op kunt. U ontvangt dan een overschrijvingsformulier en een papier dat aantoont dat u de motorwegenbelasting voldaan hebt. Voor het berekenen van de wegenbelasting motor wordt rekening gehouden met het type motor, maar ook het gewicht, de mate waarin uw motor het milieu vervuilt, de woonplaats waar uw motor staat ingeschreven en de gebruikte brandstof hebben een invloed. Het loont dus om u vooraf goed te informeren over de wegenbelasting motor, zodat u geen motor koopt die een torenhoge belasting met zich meebrengt. De leeftijd van uw motor kan een vrijstelling opleveren indien de motor onder de categorie oldtimers valt. Ook brengt een invaliditeit andere regels en voorwaarden met zich mee.

Met de motor belastingvrij de baan op

Er zijn verschillende redenen waarom u belastingvrij met de motor zou kunnen rijden. De meest gekende vrijstellingen zijn die voor invaliditeit, een buitenlands kenteken of de vrijstelling voor oldtimers. Daarnaast worden ook voertuigen vrijgesteld van de motorwegenbelasting omdat ze gebruikt worden binnen bepaalde jobs. Denk hierbij aan politiemotors, motors die gebruikt worden door hulpdiensten of binnen het kader van de aanleg van wegen. In die gevallen zal uw motor via uw werkgever verzekerd worden en zullen zij de vrijstelling voor u regelen. Is uw motor geklasseerd als oldtimer, dan dient u een vrijstelling van de wegenbelasting voor de oldtimer motor zelf aan te vragen en de nodige bewijsstukken te verzamelen. Ook in het geval van invaliditeit ligt de verantwoordelijkheid bij u. Het is belangrijk om tijdig de nodige acties te ondernemen, want de wegenbelasting voor de motor is verplicht. Niet tijdig betalen of het niet nakomen van deze verplichte belasting kan leiden tot verhoogde kosten of een boete. Wanneer de motor uitgeschreven wordt, blijft het bedrag verschuldigd voor het jaar waarin hij nog ingeschreven stond.

Met de motor naar het werk – de bijtelling

Wanneer uw motor ingeschreven staat op naam van de zaak is er sprake van een bijtelling en die heeft die invloed op uw inkomensbelasting. Het is echter zo dat woon-werkverkeer en zakelijke ritten niet binnen deze regeling vallen en dat de bewijslast voor de belasting van de motor volledig bij de belastingdienst ligt. Deze combinatie van factoren maakt dat de meeste mensen niet met een bijtelling geconfronteerd worden wanneer ze een motor gebruiken voor hun beroep. Bij auto’s ligt dit anders en is er altijd sprake van een bijtelling zodra de wagen ook voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Wegenbelasting motor in een notendop

  • Een gemotoriseerd voertuig op twee wielen, met of zonder zijspan, zonder gesloten carrosserie, wordt beschouwd als een motor.
  • Voor de motor geldt een motor wegenbelasting die gebaseerd is op gewicht, leeftijd, type, brandstof en de mate waarin de motor het milieu vervuilt.
  • In geval van een invaliditeit, oldtimer of buitenlands kenteken kan, onder bepaalde voorwaarden, een vrijstelling van de wegenbelasting voor de motor verkregen worden.
  • De bijtellingsbewijslast ligt volledig bij de belasting zelf, waardoor hier meestal geen sprake van is.

De wegenbelasting voor de motor is verplicht en moet tijdig betaald worden.