Waar op letten bij een motorfiets kopen?

Een nieuwe motor kopen of een tweedehands motor kopen: wat gaat het worden? Aan beide zijn een aantal voor- en nadelen verbonden. Het grootste voordeel van een nieuwe motor is dat deze is perfecte staat is en nog garantie heeft. Het nadeel van de tweedehands motor is dan weer dat er sprake kan zijn van mankementen en dat er geen garantie meer is. De keuze voor een nieuwe of tweedehands motor is ook afhankelijk van het budget. Als er voldoende budget is, kan er natuurlijk het beste gekozen worden voor een nieuwe motor. Waar op letten bij aankoop motor? Allereerst is het belangrijk om wat research te doen over verschillende motoren. Welke motor past bij de bestuurder? En valt deze motor ook binnen het beschikbare budget? Deze informatie maakt de zoektocht al een stuk makkelijker en korter. Als er een motor gevonden is, controleer dan even hoe betrouwbaar die verkoper is. Als de motor door een garage wordt verkocht, is er vaak nog garantie. Maar vraag dit altijd na. Als de motor van een particulier komt, is het van groot belang om de onderhoudsgeschiedenis te controleren. Als de motor regelmatig onderhouden is, is de kans groot dat alles in orde is. Voor de zekerheid kan de motor nog gecheckt worden bij een garage voor de koop gedaan wordt. Dit kan een miskoop voorkomen. Bij de vraag 'motor kopen, waar op letten?' is het onderhoud waarschijnlijk het meest belangrijk. Maar ook de klik moet er zijn. Dit is een gevoel dat het beste ervaren kan worden tijdens een proefrit.

Het belang van een proefrit

Als het stadium van welke motor te kopen voorbij is en er een motor op het oog is, is het tijd voor een proefrit. Pas dan kan er met overtuiging worden gezegd of de motor iets is voor de bestuurder, want de motor kan heel anders rijden dan verwacht. Het beste is om op verschillende wegen te rijden om te ervaren hoe de motor op de verschillende wegdekken rijdt. Het is ook aan te raden om wat scherpe en minder scherpe bochten uit te proberen, wat extra gas te geven en toch wel minstens een half uur te rijden. Want het is belangrijk om de motor echt goed uit te testen. De proefrit hoort bij de beste motor kopen tips, omdat hierna de keuze het beste gemaakt kan worden. Van tevoren moet wel nog worden gekeken naar de staat van de motor. Verstandig is om iemand mee te nemen, ongeacht of hij/zij verstand heeft van motors. De derde persoon kan er wellicht met een kritischer oog naar kijken dan de koper, omdat de koper misschien te enthousiast is over de motor. Door dit enthousiasme kunnen mankementen over het oog worden gezien. De geïnteresseerde denkt alleen: ik wil een motor kopen. Hij kan dan te snel beslissen en misschien wel de verkeerde beslissing nemen.

Overzetten op naam

Zodra de koop afgerond is, moet de motor nog op de naam van de koper worden gezet. Hierbij krijgt de verkoper een vrijwaringsbewijs en krijgt de koper de papieren van de motor. Deze documenten moeten goed gecontroleerd worden. Bij een motorfiets kopen hoort nu eenmaal ook het papierwerk, maar dit is een kort klusje. Nadat de motor op naam gezet is, kan de nieuwe eigenaar de motor laten verzekeren en kan hij er de weg mee op. Een motorfiets kopen kan zowel particulier als bij een garage worden gedaan. Het is maar net wat de voorkeur heeft. Ook al blijft kritisch zijn belangrijk wanneer het om een particulier gaat. Ga niet akkoord als er nog onduidelijkheden zijn of wanneer er dingen niet naar wens zijn, maar zorg dat alles duidelijk is voor de motor gekocht wordt.